Gå på djupet när du vill ta nästa steg!

Page by Nybörjare 1y ago update

Här hittar du fördjupande resurser som kan ge ytterligare förståelse för de delar som utgör AI-resan för nybörjare. 

Du kan även kommentera nedanför, om du har ett konto på My AI, för att ställa ytterligare frågor eller saknar något här. Tillsammans bygger vi kompassen till ett bra verktyg för alla!

pages

Resources

Den krokiga förändringsresans charm

Helheten är viktig - men ytterligheterna kan distrahera!

Till följd av den senaste tidens framsteg inom djupinlärning med system som ChatGPT, MidJourney med flera, är det många som nu försöker förstå om AI faktiskt är något bra eller dåligt för oss, både som människor och för vårt samhälle. 

Istället för att titta på ytterligheterna håller vi oss till det bekanta “lagom” istället för att se  “bra” kontra "dålig" AI. Det är ju hur vi använder tekniken som avgör vad det blir!

Just därför behövs en stabil grund att stå på och ledstjärna att följa som beaktar alla viktiga perspektiv för dig.

2023-10-05 09:28 Linked Post

Artificiell Intelligens (AI), i detta sammanhang, kan definieras på många sätt. I detta dokument avgränsar vi AI på samma sätt som det görs av EU-kommissionens högnivåexpertgrupp för artificiell intelligens: 

System som visar intelligent beteende genom att analysera sin miljö och vidta åtgärder - med viss grad av självständighet - för att uppnå specifika mål

Olika begrepp

Området artificiell intelligens kan också delas som antingen smal (narrow) eller generell (general) AI. Artificiell generell intelligens (AGI) avser system som kan lösa vilka lösbara problem som helst, vilket vi idag inte är i närheten av att skapa. Vad vi ser idag är smal artificiell intelligens. Det är ett system som är utvecklat för att lösa ett specifikt problem åt gången.

Vidare kan man definiera samma begrepp som stark eller svag artificiell intelligens. Stark artificiell intelligens blir då detsamma som artificiell generell intelligens, att systemet skulle vara medvetet om sin egen existens och faktiskt vara intelligent. Svag artificiell intelligens blir då de system vi redan lyckats skapa. De kan utföra intelligenta handlingar, men är inte intelligenta i sig och inte medvetna om sin egen existens.

AI som en del av Datavetenskap

Artificiell intelligens som forskningsområde tillhör Datavetenskapen. Datavetenskap kan delas in i flera underkategorier, där AI är ett område. 

Går vi ännu djupare kan vi dela in forskningsområdet AI i flera underkategorier. Nu kommer vi in på de olika sätt man tränar algoritmer på.

2023-10-05 09:34 Podcast

Alla svenska kommuner behöver förbereda sig för en framtid där fler kommuninvånare ska förses med samhällsservice utförd av färre anställda. 

"AI kommer att vara en viktig del för att det ska vara möjligt. Men det är ett nytt verktyg som vi inte behärskar än," säger Frédéric Rambaud digitaliseringsstrateg i Strängnäs kommun. 

Så hur förhåller man sig till det? Frågar man Frédéric Rambaud och hans kollega Frida Fallström, verksamhetsutvecklare vid socialkontoret, är svaret tydligt: Hitta ett första verksamhetsbehov som AI kan hjälpa till att lösa och sen till att de som förstår verksamhetsbehoven får jobba tätt tillsammans med de som kan tekniken.

pages

Resources

2023-10-05 09:02 Linked List
2023-10-05 09:02 Linked Page

Strukturerad och ostrukturerad data

Data brukar delas in i strukturerad och ostrukturerad data. 

Strukturerad data är organiserad på ett sätt som både datorer och människor kan läsa. Strukturerad data kan ses som information och karaktäriseras av att den är entydig och explicit till sin struktur och sitt format. För att beskriva strukturen behövs metadata, vilket är information om informationen. 

För att bygga upp strukturerad data används hierarkier. Exempel på strukturerad information är informationen som finns i ett datavaruhus eller datalager. Strukturerad data har använts länge för dataanalys, som då ofta kallats ”business intelligence” eller ibland ”analytics”. Dataanalys som använder strukturerad data i begränsad mängd kräver i allmänhet inte AI, utan traditionella matematiska och statistiska analysmetoder räcker gott och väl. 

Handlar det däremot om analys av stora mängder ostrukturerad data krävs betydligt mer avancerade algoritmer. Det är här AI kommer in i bilden, eftersom sådana algoritmer är kapabla att processa enorma mängder data, jämfört med människan. Att AI kan processa data innebär dock inte att det är enkelt att analysera den. För att göra ostrukturerad data tillgänglig krävs mycket arbete. 

Värt att nämna är också att data kan också vara semi-strukturerad, vilket betyder att det finns en viss struktur, men den är då inte heltäckande.

Datakvalitet

Kvaliteten på data, såväl strukturmässigt som innehållsmässigt, är avgörande för hur användbar data är för att exempelvis träna AI eller göra analyser av data generellt. Datakvalitet är dock ett komplex begrepp som inte alltid är enkelt att mäta och utvärdera på ett enhetligt sätt. 

Att data skulle ha 100 % kvalitet i alla aspekter är ofta inte sannolikt. Att uppnå den typen av kvalitet på data är också dyrt och ineffektivt. Hur pass hög kvalitet som krävs på den data som ska användas beror i hög utsträckning på användningsområdet. 

Ett exempel på hur samma data kan anses vara tillräckligt kvalitativ i en aspekt och inte tillräckligt kvalitativ i en annan aspekt gäller ett adressregister. Om fem procent av adresserna är felaktiga anses listan ändå vara av hög kvalitet om det handlar om ett kundregister. Om det däremot handlar om ett register som används av till exempel räddningstjänst kan fem procent anses vara bristfällig kvalitet, något som dessutom kan få mycket stora konsekvenser. Nu ser du varför datakvalitet behöver bestämmas och utvärderas utifrån användningsområde!

Hur mycket arbete som behöver läggas ned på att göra data användbar för analys varierar dels beroende på användningsområde, men också på hur mycket smutsig data man vill använda. Termen smutsig data används för att beskriva data som inte har tvättats, och som därmed kan innehålla en okänd mängd av exempelvis fel, otydligheter, inkonsistenser eller saknade värden. 

Oavsett analysmetod, med eller utan AI, krävs nästan alltid någon typ av tvätt av data för att den ska vara redo för analys. Ofta behöver man också förändra datan, så som att omvandla ord till siffror som för att en maskin kan förstå texten.

Read more
2023-10-05 09:31 Podcast

Kommer vi människor behöva samarbeta bättre för att dra nytta av AI eller kan AI hjälpa oss att samarbeta bättre? 

I det femte avsnittet av Grejen med AI pratar vi om samarbete, kollektiv intelligens och hur vi kan organisera oss för att klara av framtidens utmaningar. 

Med oss i avsnittet har vi ingen mindre än Alexander Löfgren som är forskare och konsult inom kollektiv intelligens, samarbete och smart organisering. Alexanders bok finns här för den som är nyfiken: Smart samarbete - mot meningsskapande mikrosystem.

2023-10-05 09:29 Linked Podcast

Marcus Matteby beskriver sig själv som en visionär som vill vara med och bygga ett bättre samhälle och stärka välfärden. Och som digitaliseringsdirektör i Sundsvall kommun är det knappast en överraskning att de digitala verktygen är viktigt i det bygget.

Sättet han vill använda tekniken på kallar han för kollektiv digitalisering – konkretiserad genom en ”digital kommunsammanslagning” mellan Sundsvall och grannkommunen Ånge.

Där samarbete ofta handlar om att man pratar ihop sig, men fortfarande jobbar var och en för sig, har Sundsvall och Ånge slagit ihop driftsmiljöerna, börjat använda samma applikationer och digitala infrastruktur för att i förlängningen också kunna slå ihop verksamhetsprocesser.

– Jag ser inget annat sätt än kollektiv digitalisering för att landets alla kommuner ska kunna bibehålla välfärden, säger Marcus Matteby.

Högst på önskelistan om policyförändringar som skulle kunna underlätta den utvecklingen är krav på öppna API:er, gränssnitt som gör det möjligt för system att kommunicera med varandra.

– Kommuner kan inte utveckla alla lösningar själva, men vi måste se till att de lösningar vi har kan prata med varandra. Jag skulle till exempel gärna se lagändringar som gör det svårare för leverantörer att låsa in sina kunder, säger han.