AI inom utbildning

AI är ett kraftfullt verktyg som kommer att påverka utbildning på många olika sätt.  På senare tid har ChatGPT och andra liknande AI-modeller och verktyg diskuterats både som problem och som möjligheter. Andra AI-verktyg kan användas för att effektivisera administration och för att göra utbildningen mer individanpassad, bara för att nämna några exempel.

Detta forum är skapat för att vi i svenska grundskolor, gymnasier och universitet ska ha en plats där vi tillsammans kan diskutera och dela erfarenheter, resultat m.m. av att använda AI i utbildningen och lära oss om hur AI kan användas för att stärka oss alla.

I forumet här så vi vill samla in och diskutera nytta man kan ha av AI i utbildning och vilka utmaningar som finns. Vi vill dock fokusera på möjligheterna och lösningarna som stärker oss.

Alla kan bidra med material och diskutera. Vi har ett delat ansvar för ett bra och sakligt innehåll i forumet och håller en öppen och konstruktiv dialog här på forumet.

AI inom utbildning summerat av ChatGPT:

AI kan användas inom utbildning för att personifiera lärandet, automatisera administrativa uppgifter och ge realtidsfeedback till elever och lärare. Verktyg som är drivna av AI kan analysera elevernas data och justera kurplanen för att passa deras behov, vilket kan leda till förbättrade resultat. Dessutom kan AI-drivna virtuella assistenter och chattbotar hjälpa till med schemaläggning, kommunikation och andra administrativa uppgifter. AI kan också användas för att skapa interaktiva och immersiva lärmiljöer, såsom virtuella verklighetssimuleringar. Det är dock viktigt att notera att AI bör användas för att förbättra och komplettera den mänskliga erfarenheten, inte ersätta den.

link

Resources

2023-01-25 12:18 Weblink
Diskussion i amerikanska Education week om hur lärare ser på hur man kan använda ChatGPT
2023-01-24 08:20 Weblink
AI och skolan är en bok för lärare som är intresserade av att använda AI-tjänsten ChatGPT i sitt arbete. Boken innehåller dussintals exempel på hur man kan underlätta arbete, få inspiration och skapa material med hjälp av ChatGPT.

Boken betonar att det är viktigt att använda sitt omdöme i hur och när ChatGPT används, och den beskriver fyra typer av AI-fällor att vara vaksam för: språkfel, faktafel, skeva perspektiv eller värderingar, samt oreflekterad pedagogik.

Den sista delen av boken ger mer perspektiv på AI, skola och framtiden.

Johan Falk arbetar med skolfrågor på nationell nivå och är tidigare vetenskapsjournalist, webbutvecklare och gymnasielärare. AI och skolan är en e-bok som uppdateras regelbundet.

2023-01-23 10:06 Content
A New MIT Initiative to Innovate Learning and Education in the Era of AI

RAISE (Responsible AI for Social Empowerment and Education) is a new MIT-wide initiative headquartered in the MIT Media Lab and in collaboration with the MIT Schwarzman College of Computing and MIT Open Learning.

Read more
2023-01-17 13:44 Weblink Knowledgebase
Den 12 januari anordnade EdAider ett webbinarium där ledande lärare och forskare diskuterade hur den omtalade chatbot-modellen ChatGPT påverkar den svenska skolan – och hur lärare och skolledare bör förhålla sig till utvecklingen. 

Webbinariet, som är cirka 45 minuter långt, har väckt mycket stort intresse inom den svenska skolan. Hundratals personer deltog live och tusentals fler har anmält intresse för att se inspelningen i efterhand. Varmt välkommen att se webbinariet du också .

De som medverkar i webbinariet är:

Peter Parnes – Professor vid Luleå tekniska universitet inom området Distribuerade datorsystem

Linda Mannila – Docent i datavetenskapens didaktik och samhällsentreprenör

Anders Enström – Förstelärare digitalisering på Skapaskolan och vinnare av Guldäpplet 2022

Micke Kring – IT-pedagog på Årstaskolan, tidigare vinnare av Guldäpplet

2023-01-16 15:34 Weblink Knowledgebase Swedish
I samband med seminariet 230112 så bad vi lyssnarna ställa frågor i förväg samt det kom ett antal frågor i chatten under eventet. Här har jag samlat alla dessa frågor och försökt besvarat dem.
2023-01-12 16:33 Weblink English
This free course is intended for teachers who want to know more about ChatGPT, use it in their practice, looking for inspiration/examples of its power or those trying to improve their use of this AI chatbot.

Attributes

Vision & Strategy, Organization, Usecases & Inspiration, Culture & Mindset, Competence & Expertise
Education
Linguistics, Vision, Creation
link

Resources

2023-02-07 14:21 File
Samtidigt som regeringen miljardsatsar på fler läroböcker har AI-verktyget
ChatGPT gjort sitt intåg i den svenska skolan.
Resultaten har varit långt över förväntan, enligt NO-läraren Anders Enström.
– ChatGPT kommer att utmana allt som har med skola och utbildning att göra, säger
han.
2023-01-19 10:32 Weblink
Kan en artificiell intelligens skapa vad som helst och vem ligger bakom digitala influencers? I det här avsnittet får du veta mer om hur man gör AI-bilder, hur det används till spelkaraktärer och varför det kan skapa problem.
2023-01-18 11:03 Weblink
Här visar Micke Kring, tidigare IT-pedagog på Årstaskolan, hur man kan använda en AI för att generera text, en för att skapa video och en för röstsättning.
2023-01-13 15:41 Weblink English

Acknowledgements

Thank you to all the software engineers and staff at OpenAI who developed the language model and AI chatbot known as ChatGPT and made it available open access (https://openai.com). Also, a sincere thanks to a personal WhatsApp group (Dragoncast) which stimulated discussion on the use of OpenAI in scientific writing and prompted the human author to write this editorial using the AI chatbot on its potential application in nursing education.

2023-01-12 16:32 Linked Resource Swedish
I det här avsnittet av AI för CxO:er träffar vi Fredrik Ahlgren, universitetslektor i datavetenskap och medieteknik på Linnéuniversitetet. Fredrik har lång erfarenhet av forskning och undervisning samt från att arbeta med industrin.

I detta avsnitt pratar vi om chatGPT, ett verktyg som har blivit mycket populärt på kort tid. Vi diskuterar vad chatGPT är, varför det har blivit så populärt och vad man kan göra med det. Vi lyfter också frågor som vad alla pratar om när de pratar om chatGPT och varför det har fått så många användare på så kort tid.

2023-01-12 10:28 Weblink English
“There’s a lot of cheap knowledge out there. I think this could be a danger in education, and it’s not good for kids,” said one educator of OpenAI’s viral chatbot.