Motverka sprickbildning i stål
En besparing, som kan bli rejält stor för Uddeholm, är att minska eventuella defekter i stålet. Innan en stålbit går till kund genomförs undersökningar med såväl ultraljud som mikroskop. Upptäcks sprickor måste delar av biten kasseras eller i värsta fall hela leveransen.
Allt som kommer ut ur ugnen går inte att sälja, en del av stålet är isolering och annat icke brukbart material som måste tas bort. Enligt Ola Axelsson kan maximalt cirka 75–80 procent gå till försäljning om allt har gått rätt till i alla produktionsled.
”Men på grund av sprickor och andra defekter är snittet 65–70 procent så nog finns det pengar att hämta in om vi kan minska det spillet", säger Ola Axelsson.
För att få bättre förståelse för hur och varför sprickor uppstår gjorde Uddeholm tillsammans med CGI ett projekt där man studerade processen mellan stålverket och pressen. Tre stålsorter valdes ut och all data under ett år samlades in för att se om det fanns ledtrådar till varför det uppstår sprickor. Ingående data var bland annat sammansättning av stålet, kemiska analyser, olika temperaturer vid avgjutning och tider i ugnarna.
”En CGI-konsult behandlade all denna data under fyra veckors tid och hittade en del intressanta samband. Det han kom fram till under dessa veckor skulle en rutinerad processutvecklare behöva tio år för att komma fram till," säger Ola Axelsson.
I ett kommande projekt i höst, även det tillsammans med CGI, ska man med hjälp av AI analysera mikroskopbilder från strukturprover och i det materialet se om det går att dra några slutsatser för att förbättra kvaliteten i produktionen.
Tack vare denna machine learning-metod fick Uddeholm bland annat kunskap om smidesarbetet av stål, där man kunde se att risken för sprickbildning ökade markant (med hela 87 procent) om processen i pressen översteg en viss tid. Värdefull information till operatörerna vid maskinen.