Digital plattform för anhöriga till äldre

Inledning

Ett konkret sätt att öka äldres livskvalitet är att ge de anhöriga samlad och faktabaserad information och tips om hur de svenska systemen för vård, omsorg och andra vardagsfrågor fungerar praktiskt, ekonomiskt och socialt.

En mycket stor grupp i samhället i åldrarna 45-65 år försöker i dag kombinera yrkesarbete med att ta hand om sin egen familj OCH att ta ansvar för sina äldres vardag.

Dessvärre är kunskapsnivån om åldrande och samhällssystemen för vård- och omsorg av äldre, relativt låg i den generation som nu ska ta hand om sina föräldrar, svärföräldrar och andra nära och kära. Det skapar tidsbrist, frustration och oro som går ut över den sociala kontakten och påverkar äldres livskvalitet negativt.

Syfte och mål

Jag vill hitta samarbetspartners för att utveckla och utvärdera en digital plattform med smarta AI-lösningar som proaktivt hjälper yrkesarbetande personer som ger stöd i vardagen till äldre släktingar.. Projektets mål är att validera att den digitala plattformen ger positiv effekt på yrkesarbetande anhörigas möjlighet respektive vilja att stötta sina äldre släktingar. 

Förväntade resultat och effekter

Ett framgångsrikt projekt kan förbättra äldres livskvalitet genom ett bättre stöd från deras släktingar. I dag är 1 100 000 svenskar äldre än 75 år. Om deras barn, barnbarn och andra närstående får verktyg för att ge mer av social gemenskap och stöd, fysisk aktivitet, goda matvanor och meningsfullhet i vardagen så skulle både den fysiska hälsan och det psykiska välbefinnandet öka hos våra äldre.

Ett lättillgängligt och informativt stöd till de anhöriga skulle också kunna ge positiva effekter i form av mindre stress, oro och i slutänden undvika utbrändhet. I dag ökar sjuktalen som mest för kvinnor över 50 år som befinner sig i livspusslets 2:a halvlek där de ska kombinera yrkesarbete och omsorg för sin egen familj med att ge stöd till äldre släktingar. Minskade sjukskrivningar skulle också vara en stor vinst för arbetsgivare i form av ökad produktivitet.

Fram till 2031 kommer de som är 80 år eller äldre öka med nästan 50 procent. Även om äldres hälsa har förbättrats kommer därför äldres behov av vård och omsorg öka kraftigt. I dag arbetar ca 160 000 personer i yrken där de har direkt kontakt med de äldre men också med deras anhöriga. Om anhöriga och äldres kunskapsnivå om den offentliga äldreomsorgens möjligheter och begränsningar så ökar sannolikt förutsättningarna även för personalen att göra ett bra arbete och må bra på jobbet.

Planerat tillvägagångssätt och genomförande

Projektet har fem steg: 1. Identifiering av målgrupp och rekrytering av testdeltagare (anhöriga, äldre, omsorgspersonal) 2. Genomförande av utvecklingen av det digitala verktyget 3. Genomförande av testprogrammet med det digitala verktyget 4. Intervjuer och utvärdering med testdeltagare 5. Dataanalys och sammanställning av resultat i rapport.  Stegen kommer att utföras av Forum för Anhöriga till Äldre i samarbete med konsulter med ansvar för den tekniska implementeringen samt för externa kontakter med målgruppen för testet.

Attributes

Civil Society, Health, Information Technology
Funding, Other