Vanliga frågor vid AI-implementering

Page by AI-kompassen 131d ago update

Många frågor och utmaningar kommer igen när olika organisationer implementerar AI. På denna sida har vi samlat några av de vanligaste frågorna. Har du en fråga du vill få svar på? Skriv gärna en kommentar på sidan!

Frågor om AI

Vad är AI?

Lär dig grunderna för AI via Starta din AI-resa eller Elements of AI.

Vad gör andra organisationer?

I vårt Use case-bibliotek hittar du exempel på hur AI används idag.

Hur viktigt är det med data?

Data har en avgörande roll för AI och det är en bra idé att få bättre förståelse för datahantering. Här är en utbildning för dig som vill fördjupa dina kunskaper om databeredskap och här är en artikel om vikten av rätt data.

När ska vi använda AI?

Här är en artikel som hjälper dig avgöra när AI är rätt.

Hur ska vi hitta i djungeln av AI?

Det finns idag en enorm mängd AI-modeller och färdiga AI-verktyg att använda. Det blir lätt överväldigande att hänga med i utvecklingen och att hitta lämpliga verktyg för sin organisation. Arbetar du i ett större projekt är det en god idé att ta hjälp av en duktig AI-leverantör för att hitta rätt AI-modell. Är du snarare ute efter ett lättillgängligt verktyg online kan det vara en bra idé att titta på vad andra företag använder och läsa artiklar eller se youtubefilmer som rekommenderar verktyg av den typen som är relevant för dig. Ett kraftfullt språkbaserat verktyg såsom ChatGPT eller Bard löser många problem och kan räcka långt, så det är en bra idé att börja med att lära sig använda dessa.

Frågor om att genomföra AI-projekt

Hur kommer vi igång med att använda AI?

Videoserien Mot nya höjder med AI går igenom vad din organisation behöver veta för att börja implementera AI. Dessutom kan du läsa artikeln råd och tips från början på en AI-resa

Hur får jag med mig min organisation på resan?

Att involvera medarbetarna som ska använda sig av AI på resan är avgörande för att lyckas. Utöver att utbilda medarbetarna är det också viktigt att vara tydlig med vad man vill åstadkomma med AI. En AI-vision kan vara ett bra sätt att förmedla det.

Vad kostar det att implementera?

Beroende på vad det är som ska genomföras kan kostnaden skilja sig väldigt mycket åt. Att använda ett befintligt AI-verktyg är billigt och att utveckla en egen AI-modell är betydligt dyrare. Det kan vara väldigt komplext att förutsäga vad ett projekt kan kosta. Därför är det viktigt att lära sig mer om hur AI funkar och vilka typer av projekt andra organisationer genomfört.

Hur ska jag i en offentlig organisation göra?

Här är en guide för dig i offentlig sektor.

Vem kan hjälpa oss eller samarbeta med oss om AI?

Här är en lista med företag som hjälper kunder att implementera AI.

Vi har gjort pilotprojekt, men hur kommer vi vidare?

Många pilotprojekt eller proof of concepts misslyckas och blir aldrig implementerade. Läs mer om detta i artikeln Gå från PoC till PoV eller från teknik till värde!

Vad är mitt företags mognadsgrad?

I denna artikel beskrivs mognadstrappan och vilka utmaningar organisationer möter på olika nivåer.