Under utforskarfasen genomför organisationen sina första AI-projekt. De kanske inte alla lyckas men fokus är på att bygga upp förståelse och ett lärande i organisationen. Det här är en rolig fas men se upp för att fastna i små pilotprojekt, vi vill börja jobba mer systematiskt och värdedrivande för att ta oss vidare till nästa fas så snabbt som möjligt.

Steg 1: Inspireras och lär av andra


Nu är det dags att komma igång med de första projekten. Varför återuppfinna hjulet när andra kan visa vägen? Här är några tillämpningar att inspireras av!

Steg 2: Hitta någon som hjälper er


I början besitter man oftast inte den egna expertisen att köra ett AI projekt. Då behöver man hitta en bra leverantör som har hjälpt många andra innan.
Tänk på att de första projekten ofta handlar mycket om att lära sig, så fråga leverantören hur de gör med kompetensöverföringen till organisationen.

Steg 3: Öka förståelsen, samt konkreta verktyg och tips


I utforskarfasen handlar det mycket om att höja förståelsen kring AI. För att öka chansen att lyckas med AI har vi här samlat några praktiska verktyg och tips samt andra intressanta resurser.

Steg 4: Systematiskt införande av AI - en teorilektion


När ni gjort några projekt så är det dags att börja snegla mot att jobba lite mer systematiskt med AI. Följ med vår Director of AI Adoption, Conny Svensson, i videoserien Mot nya höjder med AI, där han berättar mer om grunderna i detta.
  • AI-mognad - om organisationens mognad i relation till införande av AI.
  • AI-huset - vilka frågor behöver vi ställa oss och vilka förmågor behöver vi bygga upp?
  • Införande av AI - var börjar man egentligen med en systematisk implementation? Det går vi igenom här.

Ta nästa steg i er AI-resa!

Gå vidare till utövare!
pages

Resources

Har du en specifik fråga?

Vanliga frågor vid AI-implementering

Resurser A-Ö

Innehållsförteckning

Vad är AI-kompassen?

Om kompassen