Lär dig mer om AI - kom i gång

Vad är AI och vad kan AI användas till?

AI kan ses som en verktygslåda av tekniker som kan användas på en rad olika områden. Till exempel kan AI användas för att automatisera rutinmässiga och repetitiva uppgifter, vilket frigör tid för människor att fokusera på mer komplexa och kreativa uppgifter.

Det är viktigt att komma ihåg att AI inte är en magisk lösning som kan lösa alla problem. Precis som med alla verktyg måste det användas på rätt sätt och med förståelse för dess begränsningar. Men när det används ansvarsfullt och etiskt, kan AI erbjuda betydande fördelar och möjligheter för både företag och samhället i stort.

“Vänta inte tills omständigheterna är perfekta för att börja. Att börja gör dina omständigheter perfekta.”

- Alan Cohen

pages

Resources

Tips för att börja din AI-resa - Gemensamma lärdomar från Kraftsamlingens utvecklingsprojekt

Sedan hösten 2022 har åtta projekt från Vinnovas första utlysning av “Starta er AI-resa” varit i gång och som under projekttiden samlats för att diskutera och dela framgångar och utmaningar. Det finns några råd och tips att hämta från dessa projekt till de organisationer som planerar sina första steg på resan: 

 • Utgå från faktiska behov
 • Förankra projektet i hela organisationen
 • Sprid kunskap om projektet internt
 • Ta höjd för att vardagen finns kvar
 • Se till att lära från projektet
 • Fånga alla nya idéer som projektet skapar

Här kan du läsa hela artikeln och få  mer information om vad som är viktigt att tänka på kring respektive område ovan.

2023-10-06 07:25 List
Här har vi samlat några onlineutbildningar och kunskapshöjande videomaterial för dig som vill komma i gång och få en övergripande förståelse för AI, vad det är, vilka möjligheter som finns och vad som är viktigt att veta.
2023-06-07 14:12 Post Knowledgebase

Inspirationsevent om hur du kan använda AI

En viktig del för att komma igång med sitt arbete med AI är att ha en idé om vad du kan göra och veta vad som är möjligt. Här hittar du  våra inspelade AI-inspirationsevent:

 • AI-Inspiration: Sex exempel på effektivare administration. Detta event riktar sig till dig som vill få inspiration om hur AI kan användas för att utveckla och förbättra olika administrativa processer. Du kommer bland annat få veta hur AI kan användas för översättning, schemaläggning och som hjälp för bättre webbnavigering
   
 • AI-Inspiration: Sju exempel på smartare samhällsbyggnad. Ett event för dig som har intresse för och vill inspireras av hur AI kan användas för smartare samhällsbyggnad. Eventet bjuder på allt från ett smartare elnät och smart sophämtning till tillskottsvattenanalys och för bättre förståelse för rörelse- och resandebehov

För att komma igång behöver du kunna gå från ett faktiskt verksamhetsbehov till en konkret idé om hur ditt behov kan lösas. Nedan finner du länk till en workshop som guidar dig genom en process för hur du kan arbeta med idégenerering

Poddar är ett fantastiskt sätt att lära sig mer om AI, att höra vad andra gjort, skapa ny tankar, få konkreta tips och idéer och framförallt inspiration vad AI kan ge för nytta. Öka din förståelse om AI medan du reser, handlar, städar och lagar mat, eller varför inte bara en lugn skön stund i soffan.

Attributes

Usecases & Inspiration
Municipality
Knowledgebase
pages

Resources

2023-03-15 13:23 List Knowledgebase
Här hittar du exempel på relevanta användningsfall som kan ge inspiration och insikt i hur det går att ta sig an ett AI-projekt. 
Klicka på respektive användningsfall för att läsa mer. 

Lägg gärna till fler användingsfall i vårt anvädningsfallsbibliotek och tipsa om dem här nedanför i kommentarsfältet så kan vi inkludera dem.

2023-10-06 07:28 Post
För att kunna hämta hem det potentiella värdet med artificiell intelligens är det ett måste att det finns data som AI-modellerna kan arbeta med.
Data som är:

 • Relevant
 • Tillräckligt stora mängder
 • Tillräcklig hög kvalitet

En utmaning som organisationer ofta möter är tillgängligheten av data, det finns och produceras stora mängder data men som är svårt att komma åt då det kan vara tekniskt eller organisatoriskt inlåst. En annan frågeställning som snabbt kommer upp på agendan är frågor och förhållningssätt kring GDPR. 

För dig som vill lära dig mer så läs hela inlägget i Kraftsamlings-artikeln “En modern organisation måste se till att data är användbar för analyser”.

2022-10-07 09:26 Linked Page Knowledgebase
Här kan du lära dig mer om vilka förmågor en AI har, för att också få en bättre bild av hur AI kan användas för att ta sig an olika problem/behov i din verksamhet.
Read more
2023-10-06 07:32 Linked List